Friss hírek

2007.11.17. 12:52

Negyedik napjába lépett a francia vasutassztrájk

<p>Negyedik napjába lépett szombaton a francia vasutassztrájk. Az állami SNCF ((esz-en-szé-ef)) vasúttársaság szerint a 700 TGV ((té-zsé-vé)) szupergyorsvonatból 180 közlekedik, a regionális vonatok 40 százaléka üzemel. A párizsi metróban a szerelvények egyötöde jár.</p>


Pénteken az egyik vasutas-szakszervezet a munka felvételére szólította fel tagjait. A sztrájk részvevőinek száma folyamatosan csökken, de ettől a szolgáltatások még csak jelentéktelen mértékben javultak.

Nicolas Sarkozy elnök háromoldalú tárgyalásokat javasolt a szakszervezetek, a munkaadók és a kormányzat részvételével, de kikötötte, hogy a megbeszélések addig nem kezdődhetnek el, amíg le nem fújják a sztrájkot.

A sztrájkolók a kormányzat nyugdíjreformterve ellen tiltakoznak. Sarkozy meg akarja szüntetni a kedvezményes közalkalmazotti nyugdíjat. Ez 1,1 millió nyugdíjast és félmillió vasúti és energetikai aktív dolgozót érint.

1995-ben már az akkori elnök, Jacques Chirac is megpróbálta megszüntetni a közalkalmazotti kedvezményes nyugdíjat, de emiatt háromhetes országos sztrájk robbant ki, és az államfő kénytelen volt meghátrálni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!