Friss hírek

2007.11.29. 09:58

Musarraf Pakisztán polgári vezetője lett, a beiktatás ellen ügyvédek tüntettek

<p>Pervez Musarraf pakisztáni elnök csütörtökön felesküdött második öt éves elnöki ciklusára. A szükségállapotot azonban a nemzetközi nyomás ellenére sem oldja fel. Musarraf az ország polgári vezetője lesz, miután szerdán lemondott katonai rangjáról és a hadsereg főparancsnokságáról, ezzel engedve sok kritikusa felszólításainak.</p>

Az ünnepélyes eskütételt élőben közvetítette az állami televízió a fővárosból, Iszlámábádból. Musarraf elnök azt mondta, a január 8-ára tervezett parlamenti választásokat mindenképpen megtartják, annak ellenére, hogy Benazir Bhutto és Navaz Sarif, száműzetésből visszatért korábbi kormányfők a szavazás bojkottjával fenyegetőznek.

A kelet-pakisztáni Lahore városában Musarraf beiktatása ellen tüntettek az ügyvédek csütörtökön. A rendőrség gumibotokkal oszlatta a demonstrációt, közben legalább 12 ügyvéd megsérült.

George W. Bush amerikai elnök szerdán üdvözölte, hogy Musarraf feladta katonai rangját, és ismét felszólította, hogy oldja fel a szükségállapotot a választások előtt. Az amerikai államfő kiemelte, hogy pakisztáni kollegája megbízható partner a szélsőségesek elleni küzdelemben.

Musarraf október 6-án megnyerte az elnökválasztást, de az eredményt hivatalosan nem hirdették ki, amíg a legfelső bíróság nem döntött a szavazás érvényességét megkérdőjelező panaszokról. Az elnök november 3-án szükségállapotot hirdetett, aminek része volt, hogy menesztette a legfelső bíróság bíráit, köztük egyik fő kritikusát.

Az új bírákat Musarraf személyesen válogatta ki, így biztosítva a számára kedvező döntést. Sokan azt is állították, hogy a szükségállapot bevezetésének az volt az egyetlen célja, hogy lecserélje a bírói testületet. Musarraf a növekvő terror-fenyegetettségre hivatkozott a rendkívüli állapot kihirdetésekor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!