Friss hírek

2007.11.21. 11:37

Musarraf már a hétvégén leteheti az egyenruhát

<p>Pervez Musarraf pakisztáni államfő a hétvégén lemondhat hadseregi főparancsnoki posztjáról, közölte szerdán az ország főügyésze. A lépést azután teszi meg, hogy a legfelsőbb bíróság a várakozásoknak megfelelően elveti az államfő újraválasztását megtámadó beadványokat.</p>

A legfelsőbb bíróság, aminek több tagját a november harmadikán bevezetett szükségállapot idején lecserélte Musarraf elnök, csütörtökön dönt a megválasztása ellen benyújtott jogi kifogásokról. Az államfőnek kedvező ítélet esetén Musarraf civil elnökként teszi majd le az esküt szombaton vagy vasárnap, közölte Malik Mohammad Khajjum főügyész.

Közben egy volt bíró bejelentette, hogy a rendőrség továbbra is házi őrizet alatt tartja a legfelsőbb bíróság elbocsátott vezetőjét, annak ellenére hogy egy nappal korábban a kormány szabad mozgást engedélyezett Musarraf elnök egyik legnagyobb kritikusának. Iftikar Mohammed Csaudri nem volt hajlandó felesküdni a szerinte törvénytelenül bevezetett szükségállapotra, és november harmadika óta házi őrizetben tartották.

Musarraf a terrorizmus elleni harccal indokolta a szükségállapot bevezetését, ellenzékiek szerint viszont az elnök attól félt, hogy a legfelsőbb bíróság nem engedélyezte volna, hogy harmadszor is elfoglalja az elnöki széket. Musarraf 1999-ben, vértelen puccsal került hatalomra Pakisztánban. Az utóbbi időben belföldről és külföldről egyaránt megszaporodtak a követelések, hogy mondjon le katonai tisztségéről

Kedden George Bush amerikai elnök üdvözölte a januári választások megtartásáról hozott döntést, olyan embernek nevezve a pakisztáni államfőt, aki "hisz a demokráciában". Bush közölte, hogy Musarraf "nem lépte át azt a határt", ami után elveszítené Washington támogatását. A pakisztáni államfő az Egyesült Államok egyik legfőbb szövetségesének számít a terrorizmus elleni harcban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!