Friss hírek

2007.11.29. 17:36

Milliárdos szakképző központ Békéscsabán

<p>A legmodernebb felszerelés segíti a szakképzést Békés megyében. A Közép-békési Térségi Integrált Szakképző Központban uniós támogatással több mint egymilliárd forintból építettek ki új, a szakmunkás képzést segítő szaktantermeket és műhelyeket. A központi gyakorlóhelyet csütörtökön adták át Békéscsabán.</p>

Az integrált szakképzésben öt iskola ötezer diákja vesz részt. Az összevonás eredményeként az iskoláknak nem külön külön kellett megvenniük a szakképzéshez szükséges drága berendezéseket, amivel jelentős költséget takarítottak meg.

A szakképző központban gépészeti, kereskedelmi és vendéglátó, elektrotechnikai és informatikai területekre képeznek szakmunkásokat közel 20 szakmában. A műhelyek és szaktantermek kialakítása és berendezése 1,2 milliárd forintba került, az unió támogatta beruházás 2006-ban indult.

Hasonló beruházásokat a szakképző iskolák önállóan nem tudtak volna megvalósítani - mondta a Független Hírügynökségnek Vantara Gyula Békéscsaba polgármestere. A szakképző központ igazgatója Bartók Tamásné pedig elmondta: az iskolák az alapképzést önállóan oldják meg, de modul rendszerben a gyakorlati időt a legmodernebb eszközökkel felszerelt központi gyakorlóhelyen töltik el a diákok.

Magyarországon eddig Európai Uniós támogatással 16 integrált szakképző központ alakult, a következő években még 22 létrehozását tervezik. A központok kialakítása lehetővé teszi, hogy az iskolák a legmodernebb eszközöket szerezzék be a szakmunkás képzéshez. Erre szakemberek szerint azért is szükség van, hogy vonzóvá tegyék a fiatalok előtt a szakképzést, hiszen képzett szakmunkásokból egyre nagyobb a hiány a munkaerőpiacon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!