Friss hírek

2007.11.03. 08:50

MEXIKÓI ÁRADÁS: segélyt ígért az elnök, fogytán az élelem és az ivóvíz

<p>"Mindent helyreállítunk Tabasco államban, bármibe is kerüljön"- jelentette ki a mexikói elnök helyi idő szerint pénteken, miután az árvízsújtotta térségbe látogatott. Felipe Calderon kijelentette: a kormány minden segítséget megad. Tabasco 80 százaléka áll víz alatt, 800 ezer ember maradt fedél nélkül az államban. Sokan a háztetőkön, dombokon várják a segítséget. Az állam fővárosát, Villahermosát teljesen elöntötte a víz: jóformán csak a fakoronák és a háztetők látszanak ki.</p>

Felipe Calderon arra kérte a magán-légitársaságokat, hogy segítsenek a mentésben. A Tabascóba vezető utak ugyanis víz alatt vannak, így csak légi úton lehet megközelíteni a térséget. Az állam kormányzója pedig felszólított minden csónak- és hajótulajdonost: vegyenek részt a mentési munkákban. Calderon elnök különleges jogosítványokat adott a hadseregnek és a rendőrségnek, hogy megakadályozzák a katasztrófasújtotta vidéken a fosztogatásokat.

Szakemberek attól tartanak, hogy járványok törnek ki az árvízsújtotta vidéken. Tabasco egészségügy-minisztériuma pedig arról számolt be, hogy fogytán van az ivóvíz és az élelem. A helyzetet nehezítheti, hogy a hétvégén újabb esőzés várható a térségben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!