Friss hírek

2007.11.03. 15:26

Merkel továbbra sem küldene német katonákat Dél-Afganisztánba

<p>Németország a jövőben is észak-afganisztáni katonai akciójára kíván összpontosítani - jelentette ki a német kancellár szombaton Kabulban. Angela Merkel váratlanul érkezett egynapos látogatásra az afgán fővárosba. A politikus kiemelte: ha szükséges, akkor a német egységek készek segítséget nyújtani a déli tartományoknak. Ám, hogy ez a gyakorlatban pontosan mit jelent, arra nem tért ki Merkel. A kancellár leszögezte: " eddigi koncepciónk szerint folytatjuk a munkát, így nem gyöngítenénk északon állomásozó csapatainkat".</p>

Hamid Karzai afgán elnök köszönetet mondott Németországnak az eddigi katonai és civil segítségért, amelyet az elmúlt években kapott az ázsiai állam.

Elemzők arra hívják föl a figyelmet, hogy Merkel azután érkezett Afganisztánba, hogy egy közvéleménykutatás szerint a németek alig 29 százaléka támogatja Németország afganisztáni katonai misszióját. Az ázsiai országban 3000 német katona állomásozik a viszonylag biztonságosabb északi országrészben. Berlin eddig rendre elutasította a NATO kérését, hogy csapatokat küldjön a déli tartományokba, ahol a tálib harcosok sokkal aktívabbak, és a biztonsági helyzet is rosszabb. A berlini törvényhozás október közepén egyébként egy évvel meghosszabbította a katonai misszió mandátumát, és 3500 főben maximálta a kiküldhető katonák számát.

Afganisztánban 1996 és 2001 között a tálibok vezették az országot. Hatalmukat 2001-ben döntötték meg. Azóta nemzetközi erők állomásoznak az országban. A katonai jelenlét ellenére továbbra is bizonytalan a helyzet. Gyakran érik támadások a külföldi csapatokat, köztük a Baglan tartományban szolgáló magyarokat is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!