Friss hírek

2007.11.30. 12:58

Megtalálták a lezuhant török gép fekete dobozait

<p>A török szakértők megtalálták a szerda hajnalban Törökországban lezuhant repülőgép fekete dobozait, közölte az ország légügyi hatósága. Egyelőre nem lehet tudni, hogy miért zuhant le a leszálláshoz készülődő gép, hiszen az időjárási viszonyok kiválóak voltak. A gépen tartózkodó 56 ember közül senki sem élte túl a szerencsétlenséget.</p>

A török Atlasjet légitársaság gépe Isztambulból tartott Isparta városába, amikor röviddel a leszállás előtt, helyi idő szerint hajnali fél kettő körül eltűnt a radarról. A pilóta már engedélyt kapott a leszállásra, amikor elvesztették vele a kapcsolatot. A gép roncsait öt órával eltűnése után, a repülőtértől 12 kilométerre találták meg a keresésére indult helikopterek egy nehezen megközelíthető hegyvidékes területen.

Az Anatolia török hírügynökség közlése szerint munkagépekkel kell utat törni a roncsokhoz, hogy meg tudják azt közelíteni. A gép törzse több darabra tört, és a területet teljesen beborítják a MacDonnel Dougles83-as tipusú repülő darabjai. A gép fedélzetén 49 utas és hétfős személyzet tartózkodott. A légitársaság által nyilvánosságra hozott utaslistán csak törtök nevek szerepelnek.

A cég vezérigazgatója elmondta, hogy kitűnő időjárási körülmények voltak a térségben, ahol a gép lezuhant. Nem volt se szél, se eső, se havazás. A pilótákat nagyon tapasztaltként jellemezte, és szerinte a gépnek sem voltak műszaki problémái. Isparta kormányzója ugyanakkor elmondta, hogy a gép nem a számára kijelölt útvonalon haladt, hozzátéve: érthetetlen hogyan került a hegyek közé a repülőgép.

A török polgári légügyi hatóság bejelentette, hogy a baleset körülményeit vizsgáló csoport megtalálta a gép fekete dobozait. A pilóták beszélgetéseit, és a repülési adatokat rögzítő berendezések várhatóan rávilágítnak, hogy mi okozhatta a balesetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!