Friss hírek

2007.11.30. 16:52

Magyar Dunakutató Állomásra viszik megfigyelésre a kínai gyapjasollósrákot

<p>A Magyar Dunakutató Állomáson figyelik meg azt a rákot, amelyet a múlt héten, Mohácsnál fogott ki a Dunából egy halász. A kínai gyapjasollósrákról ugyanis keveset tudnak a szakemberek. Az intézetben pedig pontosan megfigyelhetik, hogy mit eszik és milyen körülmények között él szívesen a rák. Ugyanez a halász néhány napja egy kihaltnak vélt halfajtát, az úgynevezett vágó tokhalat is fogott a Dunából.</p>

Bargár Ferenc még a múlt héten fogta ki a Dunából, Mohácsnál a kínai gyapjasollósrákot. Négy napig tartotta magánál a ritka és agresszív állatot.

"Medencében tartottuk. Ott is olyan agresszív volt, hogy a hazai ráknak levágta az ollóját és a lábát. Egyébként teljesen igénytelen és mindent kibír" - mondta a Független Hírügynökségnek Bargár Ferenc halász.

A rákról csak annyit tudnak a szakemberek, hogy szétfúrja az árvízvédelmi töltéseket, és mindent megtámad, ami az útjába kerül. Az viszont rejtély, hogy hogyan él. Ezért megfigyelésre, a hétvégén a Magyar Dunakutató Állomásra viszik.

"Egy akváriumban különböző élőhelyeket kínálunk neki. Például egy homokos kifutó partszakasz mellett egy kavicsos réteget, és megnézzük: hogyan helyezkedik el, mi az ami iránt vonzódik." - mondta a Független Hírügynökségnek Puky Miklós, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet Magyar Dunakutató Állomásának tudományos főmunkatársa.

Bargár Ferenc egy másik, már kihaltnak vélt vízi élőlényt is kifogott a Dunából: ez az úgynevezett vágó tokhal. 60 centiméter hosszú és 6 kilogramm. Valószínű, hogy a Fekete tengertől úszott fel a Dunán. Ismertetőjegye, hogy alul osztott szája van, a bajuszszőrök egyenesek, nem rojtosak és nem érik el a szájszegletet. Mivel kihaltnak vélték, a halat is a Magyar Dunakutató Állomásra viszik, ahol - a rákkal együtt - megvizsgálják

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!