Friss hírek

2007.11.04. 12:29

Leszokást segítő honlap dohányosoknak és csoportos terápia

<p>Körülbelül félszázan tették le eddig a cigarettát legalább egy évre a csoportos leszoktató tréningek eredményeképp. Ez a résztvevők 40 százalékát jelenti. Az egészségfejlesztési intézet munkatársai az elmúlt másfél évben 5 munkahelyen segítették eddig a cigarettázókat tanácsokkal, jövőre további nagy cégek terveznek terápiákat. <br />Közben újabb honlap indult a dohányzóknak olyan tanácsokkal, hogyan szabadulhatnak meg káros szenvedélyüktől.</p>

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) másfél éve indította munkahelyi csoportos leszoktató tréningjét dohányosoknak. Tesztjeleggel 4-6 helyen szervezték meg a terápiát, a teljesen kidolgozott módszert egy helyen alkalmazták eddig. Az eddigi eredmények biztatóak, a résztvevők 40 százaléka tudta letenni a cigarettát hosszabb időre. Ez megfelel a nemzetközi gyakorlatnak - tájékoztatta a Független Hírügynökséget az OEFI főigazgatója.

Gábor Edina elmondta, hogy a tréning általában másfél-két hónap alatt 8 foglakozást jelent. 10-15 fős csoportokban először kielemzik, ki milyen helyzetekben, miért dohányzik, egyszerűen élvezi a cigaretta ízét, unalomból, megszokásból, netán stresszoldásra.
Négy foglakozás után kijelöl a csapat egy időpontot, a függetlenség napját, amikor mindenki leteszi a cigit. A tréning második felében már az lesz a téma, ki, hogyan éli meg, illetve túl a füstmentes életet, ki, hogyan jutalmazza magát, illetve vonja el a figyelmét. Ha valaki mégis rágyújt, akkor azt vizsgálják, mik a veszélyes helyzetek ránézve, hogy a jövőben ezeket elkerülhesse.
A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy a cigaretta utáni sóvárgás akkor is elmúlik 10 percen belül, ha rágyújt az ember és akkor is, ha nem, ezért erre a 10 percre kell egyéni megoldást találni mindig - mondta a szakember.

A tesztidőszakban ingyenes volt a tréning, mostantól azonban pénzbe kerül, ennek ellenére is sok az érdeklődő. A jövő év első felében több nagy cégnél indulhat csoportos leszoktató, 500 és 40 ezer főt foglalkoztató munkaadók jelentkeztek már - közölte Gábor Edina. Hozzátette: a munkáltatók érdeke is, hogy kevesebb legyen a betegségek miatti hiányzás, csökkenjen a másfél - két órás kieső idő, amelyet a dolgozók munkaidő alatt füstöléssel töltenek és ne alakuljon ki klikkesedés a munkavállalók között.

A főigazgató felhívta a figyelmet, hogy az OEFI interneten is "felveszi a harcot" a dohányzással.
A héten indított leteszemaigit.hu honlap elsősorban azoknak szól, akik le akarnak szokni, ehhez különféle gyakorlatokat, praktikákat lehet olvasni, de a hozzátartozók is kapnak itt tanácsokat, hogyan segíthetik a leszokásban családtagjukat.
Gábor Edina emlékezetett néhány hete indított honlapra is, amely a megelőzést szolgálja: a gyerekek, kamaszok, fiatalok - korosztályuknak megfelelően - kapnak információkat a káros szenvedélyről - a kicsik például meséken keresztül, a nagyobbak számítógépes videókkal, a 20 év körüliek pedig olyan figyelmeztetéssel, hogy ha nem gyújtanak rá "könnyebben kaphatnak csókot egy nemdohányzótól".
A statisztikák szerint 18 éves korukra a fiatalok 35 százaléka dohányzik -ezért van szükség a prevencióra - tette hozzá a főigazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!