Friss hírek

2007.11.02. 10:46

KURD VÁLSÁG: Törökországba érkezett az amerikai külügyminiszter

<p>Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter pénteken megérkezett Törökországba, hogy lebeszélje az ankarai kormányt a kurd lázadók ellen tervezett török támadásról. Ankara után a külügyminiszter Isztambulba utazik, ahol pénteken és szombaton egy miniszteri konferencián vesz részt. Itt Irak szomszédai és a jelentősebb nyugati hatalmak küldöttei tárgyalnak majd a kurd válságról.</p>

Rice pénteken találkozik Abdullah Gül török elnökkel, Recep Tayyip Erdogan miniszterelnökkel és Ali Babacan külügyminiszterrel Ankarában. A repülőúton Rice újságíróknak elmondta, azt javasolja, Ankara ne küldjön katonákat Irakba a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadói ellen. Ehelyett az Egyesült Államok, Törökország és Irak együttműködését sürgeti az ügy megoldásának érdekében.

Törökország szerint az észak-iraki kurd kormányzat támogatja a szeparatista Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadóit. A kurd szeparatisták az észak-iraki hegyekben rejtőzködnek és innen indítanak támadásokat dél-törökországi célpontok ellen. A PKK és a török hadsereg között legújabban október 21. óta folynak a harcok. Akkor kurd lázadók egy csoportja megölt 12 török katonát Dél-Törökországban. A török hadsereg azt állítja, azóta 80 lázadót öltek meg török területen. Ha Irak nem fogja el a terroristákat, Törökország kész átlépni a határt, hogy megfékezze a lázadókat. Irak és az Egyesült Államok is határozottan ellenzi az egyoldalú török beavatkozást.

A PKK küzdelme egy független Kurdisztánért 1984 óta 37 ezer életet követelt. A PKK-t Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terroristaszervezetként tartja számon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!