Friss hírek

2007.11.21. 06:03

Közel-keleti békekonferencia november 27-én

<p>Az Egyesült Államok kedden megerősítette, hogy november 27-én rendezik a közel-keleti békefolyamat újraindítására szolgáló békekonferenciát. Az Annapolis városában tartandó találkozóra több arab államot is meghívtak.</p>

Ez egy nagyon fontos pillanat, most van esély komoly tárgyalások megindítására, közölte az Egyesült Államok közel-keleti követe, David Welch. A Maryland államban tartandó konferenciára 49 ország és szervezet kapott meghívót, köztük több fontos arab állam is, mint Szíria és Szaúd-Arábia. Az arab országok külügyminiszterei pénteken Kairóban találkoznak, hogy kialakítsák álláspontjukat.

A békekonferencia mellett George Bush amerikai elnök kétoldalú tárgyalásokat is tart az izraeli és palesztin vezetőkkel.

Dana Perino fehér házi szóvivő elmondta, hogy nem várnak azonnali eredményeket az annapolisi konferenciától, a tanácskozás közvetlen célja, hogy lefektesse az alapot a további tárgyalásokhoz. A legfontosabb kérdésekről - a palesztin állam határa, a palesztin menekültek helyezte, és Kelet-Jeruzsálem hovatartozása - valószínűleg csak a konferencia után beszélnek majd. Előbb az izraelieknek és a palesztinoknak meg kéne egyezniük egy közös nyilatkozat szövegéről, de az arról szóló tárgyalások nehezen haladnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!