Friss hírek

2007.11.18. 19:29

Kompenzáció nélkül drágább lesz a távfűtés - RTL Klub

<p>A tavalyinál több mint 30 százalékkal magasabb fűtésszámlára számíthatnak december elején, akiknél távfűtés van, és nem kapnak kompenzációt - számolt be az RTL Klub Híradója. A szokatlan hideg és a korábbi áremelések miatt kell többet fizetni. Tavaly novemberhez képest 1-2 fokkal lesz alacsonyabb a havi átlaghőmérséklet. Akik gázzal fűtenek, egyelőre jobban járnak.</p>

Az idei november az előző évinél 2-3 fokkal is hűvösebb. Több átlagot is figyelembe véve körülbelül 1 fokkal lesz hűvösebb - mondta az RTL Klub Híradójának Véber István meteorológus.

A hideg miatt többe kerül a távfűtés is. Egy fokos csökkenés körülbelül 6 százalékkal növeli az energiaköltséget, amely legalább 3 százalékkal növeli a számlát - mondta Balogh Róbert a Főtáv Zrt. szóvivője.

A korábbi áremelések miatt amúgy is nőtt a távfűtés költsége, de a korábbi enyhe idő miatt ezt nem igazán lehetett érezni. Most viszont az is előfordulhat, hogy ha valaki nem kap kompenzációt, akkor annak az áremelés és a tavaly novemberhez képest szokatlanul hideg időjárás miatt több mint 30 százalékkal magasabb távfűtésszámla várható ebben a hónapban, mint egy évvel ezelőtt.

A szakemberek szerint jövőre egy 52 négyzetméteres panellakás éves fűtésköltsége körülbelül 240 ezer forint lesz.

Akik gázzal fűtenek, azok egyelőre jól járnak, ők csak a korábbi gázáremelés miatt fizetnek többet. A gázfűtéses lakások, főleg az újonnan építettek igen jól szigeteltek, és ekkora hőmérséklet-változás még a napi fogyasztásban nem okoz változást - mondta Csallóközi Zoltán, a Fővárosi Gázművek igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!