Friss hírek

2007.11.06. 17:53

Királyi pályaudvar-megnyitó Londonban

<p>Helyi idő szerint este 7-kor nyitja meg ünnepélyes keretek között a londoni St.Pancras vasútállomást a királynő. Az újjáépített viktoriánus épületbe fut majd be Párizsból és Brüsszelből az európai gyorsvonat, az Eurostar.</p>

Nem csak a pályaudvar újult meg, modernizálták vasútvonalat is. Eddig az Eurostar, kiérve a La Manche csatorna alatt húzódó alagútból, le kellett, hogy lassítson. Nagy-Britanniában ugyanis a sínek nem bírták el az óránkénti 300 kilométer per órás sebességet. Ezért új pályát építettek az alagút és a St. Pancras pályaudvar között, amelyen teljes sebességgel roboghatnak a szerelvények. Így 20 perccel rövidebb lesz az út London és Párizs, valamint London és Brüsszel között. A brit fővárosból 2 óra 15 percig tart az út a francia fővárosba, Brüsszelbe pedig 1 óra 51 perc alatt ér oda az Eurostar. A britek 5,8 milliárd eurót - több mint 2000 milliárd - forintot fordítottak a modernizálásra.

A St. Pancras állomást 1868-ban építették. Csak az épület rendbetételére 800 millió
fontot - 290 milliárd forintot - költöttek a brit fővárosban. A pályaudvar egész területén elérhető a wifi, azaz a vezeték nélküli internetszolgáltatás, emellett érintőképernyős utasinformációs pultokkal tűzdelték tele a St. Pancrast. Itt található Európa legnagyobb bárpultja is, amely 90 méter hosszú, és az utasokat emellett egy sor elegáns butik is várja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!