Friss hírek

2007.11.30. 15:45

Kevesebbért dolgoznak a német nők mint a férfiak

<p>A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb felmérése kimutatta, hogy Németországban a nők még ma is átlagosan 25 százalékkal alacsonyabb bért kapnak, mint a férfiak. Csupán Japánban és Koreában nagyobb az eltérés. Az OECD 17 vezető ipari államban vette górcső alá a férfiak és nők fizetését.</p>

Az OECD felméréséből kiderül, hogy az Európai Unióban a nök és férfiak bérezése közti átlagos különbség 15 százalék. A legjobb helyezést Málta érte el, ahol a hölgyek alig 4 százalékkal kapnak kevesebb fizetést ugyanazon munkáért, mint férfi kollégáik.

A tanulmány foglalkozott más családpolitikai kérdésekkel is. Ebből kiderül, hogy Németországban állami forrásokból ugyan jelentős összegeket fordítanak a gyermekes családok támogatására, azonban az eredmény igencsak szerény, mert a hasonló helyzetű skandináv országokban aligha lehet általános gyermekszegénységről beszélni, míg Németországban egyre több gyerek tengődik a létminimumon.

Az OECD felmérésből megtudható az is, hogy ahol a karrier és a gyereknevelés összeegyeztethető, magasabb a születések aránya. A legjobb jegyet ezen a téren Dánia kapta, ahol a nők több,mint 70 százaléka dolgozik. És szintén az északi állam áll az élen a gyermekszületések terén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!