Friss hírek

2007.11.20. 10:13

Készülnek az összecsapásra a környezetvédők a japán bálnavadászokkal

<p>December elején útnak indul a Sea Shepherd nevű környezetvédelmi szervezet hajója, hogy megakadályozza a japán bálnavadász flotta munkáját - jelentették be kedden a környezetvédők. A Sea Shepherd az előző bálnavadász szezonban is macska-egér játékot játszottak a japán hajókkal.</p>

Az amerikai szervezet Robert Hunter nevű hajója jelenleg szárazdokkban van, és december elsején indul a bálnavadászok akadályozására, közölte a Sea Shepherd egyik munkatársa. A japán flotta négy hajója múlt vasárnap indult el, és ezer állat kifogását tervezik.

A japánok azzal különösen maguk ellen hangolták a környezetvédőket, hogy engedélyezték ötven hosszúszárnyú bálna levadászását is. Ezeket az állatokat 1966 óta tilos vadászni. Rendíthetetlennek vagyunk, közölte a Robert Hunter első tisztje az AFP francia hírügynökséggel.

A Sea Shepherdet 1977-ben hozta létre a Greenpeace egyik alapító tagja, mert úgy érezte, hogy az nem lép fel elég keményen a környezet védelme érdekében. Több ország, köztük Japán is el akarta érni, hogy terrorista szervezetté nyilvánítsák. A csoportot többek között olyan nagynevű hollywoodi hírességek is támogatják, mint Sean Penn, Martin Sheen és Pierce Brosnan.

A bálna kereskedelmi célú vadászata egy nemzetközi konvenció értelmében 1986 óta tilos. Japán azonban kihasználja azt a joghézagot, hogy a tudományos kutatási célokra a bálnafogás engedélyezett. Tokió hivatalosan tudományos célra hivatkozva folytatja a bálnavadászatot, de nem is titkolja, hogy a kifogott bálnák húsa az ebédlőasztalokon köt ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!