Friss hírek

2007.11.06. 16:43

Keményebb terror ellenes fellépést ígért a királynő beszéde

<p>A brit kormány szigorítja a terror ellenes intézkedéseket és fellép a szigetországbeli ingatlanárakat csillagászati magasságban tartó lakáshiánnyal szemben. Ez derült ki abból a parlamenti beszédből, amelyet a hagyományoknak megfelelően, uralkodói minőségében II. Erzsébet királynő olvasott fel a westminsteri parlamentben.</p>

"Kormányom választ akar adni a brit nép növekvő vágyaira" - mondta az uralkodó a parlamenti szószékről.

II. Erzsébet az udvari lovasság kíséretében, hintón érkezett a neogótikus épülethez, hogy az évszázados hagyományoknak megfelelően elmondja beszédét. A rítus része, hogy egy királyi szolga pálcával az ajtó egy mára már kikoptt, meghatározott részén kopogva bebocsájtást kér a házba.

A programból kiderült, hogy a Gordon Brown vezette kabinet lépéseket akar tenni a klímaváltozás elleni harc fokozására és a banki betétek védelmére is. Ez utóbbi az egyik hitelező körül korábban kialakult pánik miatt sürgős teendő.

A munkáspárti kormány 29 törvényt tervez elfogadni a következő parlamenti időszakban és ezek egyik legfontosabb eleme a terrorgyanús személyek még a vádemelés előtti őrizetben tartásának meghosszabbítása. A rendelkezések már korábban is heves vitákat váltottak ki az egyéni szabadságjogokat hagyományosan erősen védő Nagy-Britanniában.

A beszédből kiderült az is, hogy Gordon Brown miniszterelnök nem tart népszavazást az európai alapszerződésről, ezért pedig ellenfelei élesen bírálták őt. Közvéleménykutatások szerint a britek szinte bizonyosan megtorpedóznák a megállapodást egy referendumon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!