Friss hírek

2007.11.29. 19:26

Kaliforniában felfüggesztették az illegálisokat alkalmazó cégek büntetését

<p>Fellélegezhetnek Kaliforniában az illegális munkások köztük a magyarok: felfüggesztették ugyanis azt a jogszabályt, amely súlyos büntetést ró ki a feketemunkásokat alkalmazó cégekre. Erről csütörtökön tájékoztatták amerikai magyar ügyvédek a Független Hírügynökséget. Az Egyesült Államokban néhány tízezerre becsülik a magyar illegálisok számát, ezek közül sokan kiszorultak a munkaerőpiacról a most felfüggesztett rendelkezések miatt.</p>

Charles R. Beyer, a kaliforniai állami legfelsőbb bíróság egyik bírája áprilisig felfüggesztette azt a rendeletet, amelyet George Bush amerikai elnök kormányzata még múlt augusztusban hozott. A most érvénytelenített törvény 90 napot adott a munkáltatóknak arra, hogy ellenőrizzék dolgozóik törvényes hátterét, személyazonosságukat és legális státusukat.

Amerikai magyarok ezrei használtak az elmúlt évtizedekben hamis társadalombiztosítási számot, amely a munkavállalás előfeltétele, valamint hamisított jogosítványt. A vezetési engedély az Egyesült Államokban személyi igazolványként funkcionál. A 2001. szeptember 11-i merényletek elkövetői is hamis jogosítványokat használtak.

A terrorizmus elleni harc és az illegális bevándorlók elleni közhangulat eredménye volt a törvény, amely a munkáltatók kötelességévé tette, hogy ellenőrizzék a dolgozók papírjait. A törvény betartatására razziákat helyeztek kilátásba, és a cégeknek három hónap állt rendelkezésükre, hogy elbocsássák azokat a dolgozókat, akiknek papírjai nem egyeztek az állami nyilvántartással.

Ha a munkáltató továbbra is hamis papírokkal rendelkező illegális bevándorlót alkalmazott, akkor súlyos büntetést róttak ki rá, az illegális munkavállalót pedig kitoloncolták az országból. Az elmúlt hónapokban több magyarnak is el kellett hagynia az államokat. A munkáltatók egy része korábban maga kínált hamis papírokat az olcsó illegális munkaerőnek.

A törvényt országszerte támadják emberi jogi szervezetek, sőt a Munkaügyi Minisztérium is, mert a vizsgálat elvégzéséhez maga az állam bizonyult megbízhatatlannak. A legutolsó felmérések szerint több mint 12 millió hibát ejtettek a személyek azonosítása során, ezt pedig elfogadhatatlannak tartotta a bíróság. A rendelkezés végrehajtását még csak Kaliforniában függesztették fel.

A törvény felfüggesztésével sok ezer cég lélegezhetett fel, hiszen csaknem 13 millió illegális bevándorló él és dolgozik az Egyesült Államokban. A munkáltatók mindennapos razziáktól tartottak, valamint attól, hogy kitoloncolják a nem tisztázott hátterű dolgozóikat. A nemzetbiztonsági tárca közölte: fellebbezni kíván a bírói döntés ellen, amely saját hibáik kijavítására kötelezte őket, amelyeken nagy erőkkel dolgoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!