Friss hírek

2007.11.05. 21:05

Jövőre repül a napenergiával működő repülőgép

<p>Jövőre repül először a világ első napenergiával működő, és pilóta szállítására is képes repülőgépe, a Solar Impulse, jelentették be hétfőn a gépet készítő svájci csoport vezetői. A tervek szerint 2011-ben már világkörüli repüléssel bizonyítanák az új repülőgép működőképességét.</p>

Hat ország nagyjából 150 szakembere dolgozik a hetven millió eurós projekten, amelynek célja olyan repülőgép elkészítése, amely szinte minden szempontból újdonságnak számít. A mérnökök már idén júniusban megkezdték a prototípus készítését, amellyel a tervek szerint 2008 őszén kezdik meg a tesztrepüléseket.

A hatvan méter szárnyszélességű gép pilótafülkéjét csak a legszükségesebb eszközökkel szerelik fel, így a gép csak 8500 méter magasra tud majd felemelkedni. Az első repülőgép legfőbb célja, hogy optimalizálják az energiafogyasztás, a súly, a teljesítmény, és az irányíthatóság közötti egyensúlyt, valamint a készítéskor felhasznált anyagok és technológiák kipróbálása. A másfél tonna súlyú géppel 2009-ben végrehajtanak majd egy 36 órás repülést is: az éjszakai repüléskor a nappal eltárolt energiára lesz utalva a gép és pilótája.

A Solar Impulse-ot készítő csoport csak ezután építi meg azt a több mint nyolcvan méter szárnyszélességű repülőgépet, amelyen 250 négyzetméternyi napelem szolgáltatja majd a repüléshez szükséges energiát. A kéttonnás végső típussal több 24 órás repülés után 2011-ben szállnának át az Atlanti-óceán felett, mielőtt körberepülnék a Földet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!