Friss hírek

2007.11.30. 16:14

Jövőre ismét önálló lesz az Őrségi Nemzeti Park

<p>Januártól formálisan, míg áprilistól ténylegesen is újra önállóvá válhat az Őrségi Nemzeti Park - jelentette be pénteken a környezetvédelmi miniszter. Fodor Gábor szerint az önállóság egy évvel ezelőtti megszüntetése nem érte el a kívánt szakmai és költségvetési hatást.</p>

A zöldtárca vezetője kezdeményezi a kormánynál, hogy jövőre ismét önálló legyen az Őrségi Nemzeti Park - mondta a Független Hírügynökségnek pénteken Fodor Gábor. A környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint az önállóság egy évvel ezelőtti megszüntetés nem hozta a kívánt eredményt és nem járt akkora megtakarítással, mint amennyivel számoltak.

Fodor Gábor hozzátette: a szakmai munka, a természetvédelem ügye is jobban érvényesül egy önálló nemzeti parkban, amelyet nehéz 100 kilométerről igazgatni. Ráadásul az Őrség nemrég bekerült Európa 10 legkívánatosabb turisztikai célpontja közé. A szakminiszter szerint ez egy óriási lehetőség, hiszen így nagyobb eséllyel pályázhat a terület európai forrásokra.

Az önállóság visszaállításáról a kormány még idén dönthet. Így januártól formálisan, áprilistól pedig ténylegesen is önállóvá válhat az Őrségi Nemzeti Park, ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a szükséges infrastruktúrát megteremtsék és azt a szakemberek működtetni tudják. A park önállóságának visszaállítása egyébként nem jelent többletkiadást a költségvetésnek - tette hozzá Fodor Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!