Friss hírek

2007.11.08. 08:25

Jól fogadták Washingtonban Sarkozy beszédét

<p>Sikerrel fejezte be amerikai misszióját Nicolas Sarkozy. Az Irak elleni háború miatt négy éve megromlott amerikai-francia kapcsolatok a helyükre billentek - derül ki a csütörtök reggeli amerikai lapok kommentárjaiból. Az újságok szerint a francia elnök minden amerikai várakozást kielégített, a republikánusok és a demokraták is az új erős európai szövetségest látják Sarkozy Franciaországában, amely bizonyos területeken akár átveheti Nagy-Britannia helyét.</p>

Nile Gardiner, a Bush-kormányzat szócsövének is tekintett Heritage Fundation szakértője szerint egy éve elképzelhetetlen volt, hogy francia és amerikai elnök együtt vacsorázzon a Fehér Házban, illetve kétnapos "csúcstalálkozót" tartson.

Ahogy Gardiner fogalmaz: "az új elnök személye garancia az imázsát vesztett Amerikának, hogy új alapokra helyezze viszonyát a vén Európával". Sarkozy látogatása kapcsán megfogalmaztak olyan véleményt is, hogy a fokozatosan "kivonuló" brit katonai erők helyét hamarosan a franciák vehetik át, ezzel átadva a stafétabotot Amerika új és erős szövetségesének.

Washingtonban pozitívan értékelték azt is, hogy Sarkozy ügyes taktikát alkalmazva Irán felé a szigorúbb arcát mutatja, míg az Egyesült Államokban igyekszik elsimítani az egyre éleződő ellentétet. A francia elnök jól egyensúlyozik az Izrael-barát Amerikában a palesztin ügyekben is - vélik az amerikai lapok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!