Friss hírek

2007.11.06. 20:33

Izraeli együttes lépett volna föl a volt belgrádi lágerben

<p>Izraeli zenekart is meghívtak koncertezni a belgrádi volt haláltáborba. Ők e hétvégén voltak tervben, de ők is lemondták a fellépést, mint egy hete a brit Kosheen.</p>

November 10-én egy izraeli techno-együttesnek kellett volna föllépnie Belgrádban, az egykori haláltábor területén. A Simon Wiesenthal nácivadász központ arra szólította föl kedden a Skazi nevű csapat tagjait, hogy ne koncertezzenek a szerb fővárosban. Időközben kiderült, hogy az együttes már lemondta föllépését. A Wiesenthal központ ezután elnézést kért a zenészektől, majd ismét fölszólította a szerb hatóságokat: találják meg a módját annak, hogy méltóképpen lehessen emlékezni a belgrádi haláltábor áldozataira.

A hétvégén egy brit együttes, a Kosheen lépett volna föl ugyanezen a helyen. A csapat lemondta a koncertet, miután kiderült, hogy egy volt náci láger területén kellett volna föllépniük.

A szervezők kedden azt ígérték, hogy minden, a volt koncentrációs tábor területére meghirdetett fellépésnek új helyszínt keresnek.

Az egykori haláltábor egy jelentős része jelenleg magántulajdonban van. 1937-ben építettek itt vásárvárost. A nácik ezt a hábrú alatt lágerként használták. A koncerteket az egykori tábori kórháznak otthont adó pavilonban rendezték meg.
Az idén márciusban itt lépett fel a brit énekes Boy George, januárban pedig a magyar DJ Tommyboy is szerepelt a pravoszláv újév tiszteletére rendezett partin.

A haláltábor a Száva folyó bal partján található. A terület régen vásárváros volt. A II. világháború alatt legalább 48 ezer embert, zsidókat, cigányokat, kommunistákat öltek meg a nácik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!