Friss hírek

2007.11.04. 11:54

Irán az amerikai követség elfoglalásának évfordulóját ünnepli

<p>Több ezer ember gyűlt össze Irán fővárosában, hogy az amerikai nagykövetség elfoglalásának 28. évfordulóját ünnepelje. Az 1979-es akcióban 63 amerikai állampolgárt ejtettek túszul iráni egyetemisták, azt követelték, hogy az Egyesült Államok adja ki az elűzött perzsa sahot, Reza Pahlavi-t.</p>

A tömeg Amerika- és Izrael-ellenes jelszavakat kiabált, több helyen a két ország zászlóit égették. A megemlékezéssel összekötött tüntetésen felszólalt az iráni belügyminiszter is. Musztafa Pur Muhamadi a 28 évvel korábbi esemény kapcsán egységre és szolidaritásra szólította fel az összegyűlteket.

Az Egyesült Államok és Izrael által szorgalmazott ENSZ-szankciókat és egy esetleges Irán-elleni támadás lehetőségét viccnek nevezte a politikus. Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint, a főleg fiatalokból álló tömeg vallási vagy nemzeti kötelességre hivatkozva jelent meg az eseményen.

1979. november 4-én több száz egyetemista rohanta meg az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét. A tüntetők azzal vádolták Washingtont, hogy támogatta az adott év elején megbuktatott uralkodót, Reza Pahlavit. A nagykövetség épületében talált terhelő dokumentumokat az iráni hatóságok nyilvánosságra hozták.

Irán 444 napig tartott fogva 52 amerikai állampolgárt. Szabadonengedésükért cserébe azt követelték, hogy Washington adja ki a volt uralkodót, hogy hazájában vonják felelősségre. Az akkori elnök, Jimmy Carter kommandót küldött a túszok kiszabadítására, de az iráni sivatagban mindkét helikopterük lezuhant. Nyolc amerikai katona életét vesztette.

A túszok végül 1981-ben térhettek vissza az Egyesült Államokba, Mohamed Reza Pahlavi sosem állt bíróság elé, 1980-ban halt meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!