Friss hírek

2007.11.29. 14:18

Hiller miniszter nyitja meg a berlini Collegium Hungaricumot

<p>Pénteken Hiller István kulturális és oktatási miniszter nyitja meg Berlinben az új Collegium Hungaricumot. Az ötszintes - egyebek mellett - kiállítóteremnek, könyvtárnak, irodáknak és vendégszobáknak otthont adó - új magyar kulturális intézet a német főváros nagyközönségének szombaton nyílt nappal mutatkozik be.</p>

Hosszas huzavona után kapta csak vissza Magyarország azt a telket, ahol a Horthy-korszak idején állt Berlinben a Collegium Hungaricum. A háború után csupán 1973-ban nyilhatott magyar kulturális intézet az NDK fővárosában. Ebből a mára elavult épület komplexumból költözhet majd át a Múzeum Sziget és a Humboldt Egyetem szomszédságába az új intézet.

A Független Hírügynökség értesülései szerint a budapesti miniszteren kívül, mintegy 400 meghívott vendég vesz részt a pénteki ünnepségen: köztük Masát András professzor, aki 1997 óta irányítja a magyar kulturális intézetet, illetve a leendő direktor, Can Togay János valamint Joschka Fischer korábbi német külügyminiszter, Konrád György, Esterházy Péter, Dalos György írók.

Szombaton egész napos nyitva tartással fogadja a világhírű Pergamon Múzeumtól 200 méterre fekvő új magyar kulturális központ a berlinieket. Kertész Imre, Konrád György és Parti Nagy Lajos felolvasást és dedikációt tart. Levetitik Tóth M.Géza Ergo című új filmjét, majd Réti Anna táncszínháza mutatkozik be. A péntek-szombati programsorozat záró akkordjaként - amely egyben a magyar kulturális évad, az Ungarische Akzent befejezését is jelenti - jazzkoncert és diszkó várja a berlini Collegium Hungaricum régi és új barátait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!