Friss hírek

2007.11.17. 16:49

Helyreállt a vasúti közlekedés Németországban

<p>Szombat délutánra szinte teljesen helyreállt a vasúti forgalom Németországban, a mozdonyvezetők 62 órás sztrájkja után. Több német lap úgy értesült: a Német Vasút a napokban új ajánlatot tesz a vonatvezetők magasabb bért és jobb munkakörülményeket követelő szakszervezetének.</p>

Szombat délutánra már csak kisebb fennakadások voltak Németország vasúti közlekedésben. Elsősorban a 18 milliós Északrajna-Vesztfáliából és a keleti tartományokból jelentettek késéseket. Az északi- és keleti tengeri német kikötőkben túlórában pakolják ki és be a konténereket, amelyek a sztrájk miatt késve érkeztek meg.

A hétfőn megjelenő müncheni Focus és a hamburgi Spiegel hetilapok, valamint a berlini Tagesspiegel szombaton úgy értesült: a Német Vasút jövő héten új ajánlatot tesz a mozdonyvezetők szakszervezetének, de konkrétumokat egyelőre nem tudni.

A mozdonyvezetők eddig makacsul elutasították az államvasutak egyszeri, kétezer eurós kifizetési javaslatát és a 2008-tól esedékes tíz százalékos béremelést. A vonatvezetők ágazati szakszervezete 31 százalékos bérnövekedést tekint tárgyalási alapnak és rövidebb munkaidőt, valamint önálló tarifamegállapodást követel, függetlenül a másik két vasutas érdekvédelmi szervezettől.

Szerda déltől szombat hajnalig sztrájkoltak a német vasutasok. A 62 órás munkabeszüntetésben a mozdonyvezetők szakszervezetének adatai szerint több mint tízezren vettek részt. A személy- és teherforgalmat egyaránt megbénító sztrájkot az érdekképviselet eredményesnek ítélte.

Az e heti vasutas sztrájk 100 százalékos forgalomnövekedést okozott a német autókölcsönzőknél, és körülbelül 30 százalékkal több jegyet adtak el a belföldi légijáratokra. A német taxisok is elismerően nyilatkoztak a vasutas bérharc számukra "pozitív" hatásairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!