Friss hírek

2007.11.07. 19:11

Helyhiány a bölcsődékben - RTL Klub

<p>Sok ezer kisgyerek marad ki a bölcsődéből, mert nincs elég hely. Bár a legtöbb bölcsődébe 10-15 gyerekkel többet vesznek fel, mint amennyi férőhely van, így is sokan egy évet várnak arra, hogy a gyermekük bekerüljön valamelyik intézménybe. Az önkormányzatok azt mondják, nincs pénzük bölcsődét építeni. A szociális minisztérium szerint azonban az ő feladatuk, hogy igazodjanak a gyerekes családok szükségleteihez - hangzott el az RTL klub Híradójában.</p>

A régiók közül egyedül Észak-Magyarországon akad 1-2 üres bölcsődei hely, de magán intézményekben, ahol 70-80 ezer forintot kell a szülőknek fizetni havonta.

Horváth Anna, a budai Habakukk alapítványi bölcsőde vezetője az RTL Klub híradójának elmondta, hogy náluk a csoportok maximális létszámmal üzemelnek. Csak akkor tudnak új gyereket felvenni, ha valaki elmegy a csoportból.

A főváros II. kerületben például évente több száz gyerek marad ki a bölcsődékből. Láng Zsolt polgármester elmondta, hogy azért ilyen kevés a hely, mert semmilyen pályázati lehetőségük nincs, és kénytelenek saját forrásból építeni új bölcsődéket. Az új intézményben 80 hely lesz, de a kerületben ennek a háromszorosára lenne szükség.

Katonáné Pehr Erika, a Szociális Minisztérium főosztályvezetője az RTL Klub híradójának elmondta, hogy minden önkormányzatnak fel kell mérnie a gyerekes családok szükségleteit, és ehhez kell előteremtenie a forrásokat.

Uniós pályázatokkal évente 6-700 új férőhelyet lehet majd kialakítani a bölcsődékben. Így 10 év múlva lehet annyi bölcsőde, amennyire jelenleg szükség van Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!