Friss hírek

2007.11.29. 13:33

Gyurcsány szerint az OMV s a MOL stratégiája rövid távon nem összehangolható

<p>Rövid távon nincs megoldás az OMV-MOL ügyre - jelentette ki a magyar miniszterelnök csütörtökön az osztrák-magyar együttes kormányülés után tartott sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva. Gyurcsány Ferenc azt mondta, nem összehangolható a két olaipari cég stratégiája. Mint fogalmazott, patthelyzet alakult ki, de nem Ausztria és Magyarország között, hanem a két cég között. "Így ennek feloldása is a vállalatok feladata" -tette hozzá a miniszterelnök. Alfred Gusenbauer osztrák kancellár azt emelte ki, hogy az energetika terén rendkívül fontos az együttműködés. Hozzátette, a kormányoknak az a feladatuk, hogy az együttműködéshez szükséges keretet megadják, ám az már a vállalatokon múlik, hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel, vagy sem. Az osztrák politikus ugyanakkor optimizmusának adott hangot, hogy a két olajipari vállalat a jövőben szorosan együtt fog működni.</p>

Környezetvédelmi kérdésekről szólva Gusenbauer a Rába habzásának ügyét elevenítette fel és példaértékűnek nevezte a konfliktus kezelését. Gyurcsány Ferenc a heiligenkreuzi szemétégető kérdésével kapcsolatban azt mondta, Budapest arra kéri Bécset, találjanak alkalmasabb helyet a beruházás megvalósításához. Gusenbauer kancellár ezzel kapcsolatban kijelentette, a szemétégető építése Ausztriában nem politikai kérdés. Azt ígérte, hogy minden előírást és szabályt betartanak és minden felet meghallgatnak az ügyben.

Az együttes kormányülés után tartott sajtótájékoztatón a politikusok egyetértettek abban, hogy rendkívül jók a kapcsolatok. Gyurcsány Ferenc szerelmi- és érdekházassághoz hasonlította azokat. Mint mondta, vannak ugyan vitás kérdések, de azokat tárgyalással rendezik.

A schengeni csatlakozással kapcsolatban Ausztria elismerően nyilatkozott a magyarok felkészültségéről. Mint ismeretes, december 21-én megszűnik a határellenőrzés a szlovén, az osztrák és a szlovák határszakaszokon, így bárhol át lehet majd kelni szomszédainkhoz.

Az együttes kormányülésen gazdasági és infrastrukturális fejlesztésekről is tárgyaltak a felek. A génmanipulált növényekkel kapcsolatban pedig egyetértettek abban, hogy továbbra is szigorú szabályok legyenek érvényben mindkét országban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!