Friss hírek

2007.11.20. 12:39

Gyurcsány: nem jó a sztrájkba pártpolitikát keverni

<p>Tiszteletben kell tartani az emberek jogát a sztrájkhoz, de nem jó pártpolitikát belekeverni- jelentette ki a magyar miniszterelnök kedden a Független Hírügynökségnek Vilniusban. Gyurcsány Ferenc a szerdai budapesti és országos megmozdulásokkal kapcsolatban azt mondta: vannak olyan politikai erők, amelyek támogatásukról biztosították a demonstrálókat. " Ez nem jó, mert nem lehet tudni, hogy hatalmi küzdelemről van szó vagy pedig társadalmi folyamatról. Ezért a sztrájkolók érdeke is, hogy a politika távol maradjon"- hangsúlyozta a miniszterelnök.</p>

Arra a kérdésre, hogy a tiltakozások hatására változik-e a kormány reformpolitikája, Gyurcsány Ferenc azt mondta: mindenki szavára oda kell figyelni.
" A vasúti szárnyvonalak bezárása esetén azt mondom, hogy ha kell, legyenek hosszabb tárgyalások"- tette hozzá. Szerinte, ha van idő megbeszélni a dolgokat, akkor az emberek sem megszorításként élik meg a reformokat.
Az egészségügy átalakításával kapcsolatban azt mondta: végig kell azt vinni, hiszen Európában sehol nincs olyan állam, ahol a hagyományos modell jól működne. Fontosnak nevezte a nyugdíjrendszer átalakítást is. Emlékeztetett arra is, hogy Franciaországban, Németországban is sztrájkolnak az ottani reformok ellen.
" Ha most nem teszünk semmit, akkor nincs konfliktus, de a gyerekeink azt mondják majd, hogy a szüleink elszalasztottak egy lehetőséget"- fogalmazott a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: a mostani kabinet a megújítás négy évének kormánya. "Sok munkát kell belefektetnünk"- fogalmazott a politikus. Hozzátette: "először szántanunk kell, majd vetnünk, és csak azután lehet aratni". Úgy vélte, hogy aki most akar hátradőlni, az nem erősíti, hanem gyengíti az országot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!