Friss hírek

2007.11.08. 21:01

Gripen-ügy: a kormány vizsgálóbizottsága szerint nem kellett volna új vadászgépeket venni - MTV

<p>A Gyurcsány-kormány vizsgálata szerint az Orbán-kormánynak meg sem kellett volna venni a Gripen vadászgépeket 2001-ben. Ez szerepel az 50 oldalas Gripen-jelentés összefoglalójában, amely a Magyar Televízió Híradójának birtokába jutott. A Fidesz szerint a jelentés el akarja terelni a figyelmet a Medgyessy-kormány korrupciógyanús ügyeiről.</p>

Már 2001 decemberében, a Gripen-szerződés aláírása előtt hosszú vita folyt arról, hogy egyáltalán szükség van-e új vadászgépekre, vagy elegendő lenne a meglévő MIG 29-esek felújítása. Végül a Gripenek mellett döntöttek, rosszul - derül ki a Híradó birtokába jutott dokumentumokból.

A Gyurcsány-kormány vizsgálóbizottságának jelentésében az áll: "nem volt sem külső, sem belső kényszer az új vadászgépek beszerzésére". Az iratokból kiderül: nem maga az Orbán-kormány, hanem a sokkal szűkebb körű nemzetbiztonsági kabinet ülésén döntöttek a Gripenekről, amelyen Orbán Viktor személyesen is ott volt. A testület döntését befolyásolta, hogy a kormányfő nem akart orosz gépeket.

A nemzetbiztonsági kabinet annak ellenére döntött a Gripenek mellett, hogy a Honvédelmi Minisztérium szakértői szerint F-16-osokat kellett volna venni. A jelentés szerint nem teljesültek a beszerzésre vonatkozó kormányrendelet előírásai, de az egyéb tényszerű törvénysértést nem állapít meg.

A Fidesz szóvivője mindezekre reagálva azt mondta: arra szeretnének magyarázatot kapni, hogy ha már a Gripeneket sem kellett volna megvenni, akkor miért módosította a Medgyessy-kormány a szerződést úgy, hogy a költségek a duplájára emelkedtek. Szijjártó Péter szerint a jelentés célja az, hogy elterelje a figyelmet a Medgyessy-kormány, szerintük korrupciógyanús döntéséről - hangzott el csütörtökön az MTV Híradójában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!