Friss hírek

2007.11.17. 08:59

Garé: se pénz, se remény - Dunántúli Napló

<p>Remény sincs arra, hogy a közeljövőben elvigye valaki a tetraklórbenzollal átitatott több mint százezer tonnányi földet a baranya megyei Garéból - írja a Dunántúli Napló. A környezetvédelmi minisztérium 2012-ig nem intézkedhet, mivel a jogerős bírósági végzés értelmében addig a Budapesti Vegyi Műveknek kell azt elszállítani. A cégnek viszont egy fillérje sincs rá, mivel felszámolás alatt van. <br />A garéiak a Környezetvédelmi Minisztériumban bíztak. Ők viszont azt mondták, a kármentesítés a BVM feladata, és 2012-ig, amíg a felszámolási eljárás nem fejeződik be, a tárca nem jogosult intézkedni. Csak 2012 után intézkedhet a tárca. Ezt megelőzően csak akkor léphetnének valamit is, ha az azonnali beavatkozás elkerülhetetlenné válna, tehát a környezet olyan súlyosan fertőződne, vagy a lakosság egészsége veszélybe kerülne - írja a lap.</p>

A lap nem tér ki rá, de a Független hírügynökség megtudta: Garéban a 70-es évektől tárolták az erősen rákkeltő tetraklórbenzolt. Ez a vegyület rovarirtó szerek előállításából származó melléktermék. Csaknem 20 ezer darab, 200 literes hordókban tárolták. A hordók elrozsdásodtak, a vegyszer pedig a talajba folyt. Amikor ez kiderült, több száz millió forintért a hordókat elszállították, és Németországban megsemmisítették. A szennyezett talaj viszont ott maradt. Öt hektáron, öt méter mélyen kellene elvinni a földet, ami legalább 10 milliárd forintba kerülne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!