Friss hírek

2007.11.19. 11:30

Földrengésre készülnek Indonéziában egy jóslat alapján

<p>Egy indonéziai tartományban óvintézkedéseket vezetnek be, mert egy brazil médium erős földrengést jósolt a jövő hónapra - tudta meg helyi hivatalos forrásból az AFP francia hírügynökség hétfőn. A jóslatot Brazíliaváros indonéz nagykövetsége továbbította az érintett tartománynak. A brazil férfi előrejelzése szerint december 23-án a Richter-skála szerinti 8,5-es erősségű rengés rázza majd meg Szumátra szigetét.</p>

Menedéket fognak építeni az embereknek, különösen a tengerparton élőknek, és a jósolt dátum előtt több kitelepítési gyakorlat is lesz - mondta a szumátrai Bengkulu tartomány szóvivője egy indonéz rádióhálózatnak. "Komolyan vesszük az információt. Nem akarjuk, hogy később minket okoljanak, ha mégis bekövetkezik" - tette hozzá.

Az Antara indonéz hírügynökség szerint a brazil férfi 1998-ban megjósolta a cunamit, ami 2004-ben pusztított Indonéziában. 2006-ban pedig előre figyelmeztetett az idén szeptemberi, Richter-skála szerinti 8,4-es rengésre, ami Bengkuluban 23 halálos áldozatot követelt.

Indonézia olyan területen fekszik, ahol a kontinentális lemezek összeütköznek, ezért gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések. Indonéz szakemberek szerint egyelőre nem létezik olyan technológia, amivel meg lehetne jósolni egy földrengést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!