Friss hírek

2007.11.18. 16:41

Földrengés Hollókőn - mindenki érezte, de kár nincs

<p>Nem okozott kárt a vasárnap délutáni, 2,9 erejű földrengés Hollókőn - mondta el a Független hírügynökségnek Szabó Csaba polgármester, miután személyesen járta be a nógrádi falut. Elmondása szerint nagy volt az ijedtség, de senki nem sérült meg és senki nem panaszkodott arra, hogy megrongálódott volna háza, egyéb értéke. Hozzátette: előfordulhat, hogy egyes épületeken a meglévő repedések kicsit tágultak. <br />A polgármester elmondta, hogy néhány másodpercig morajlás hallatszott, a szekrények inogni kezdtek. Többen, akik a szabadban voltak, azt mondták, hogy látták, amint a föld remeg.</p>

Magyarországon évente 4-5 olyan földrengés van, amelyet az epicentrum környékén érezni lehet, komolyabb károkat azonban nem okoz. Ezek erőssége a Richter-skála szerinti 2,5 és 3-as fokozat között mozog. Jelentősebb károkat okozó földmozgást 15-20 évenként, míg nagyon nagy károkat okozó - a Richter-skála szerinti 5,5-6-os - földrengést csak 40-50 évenként lehet itthon tapasztalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!