Friss hírek

2007.11.15. 14:08

Fidesz: már megmagyarázhatatlan az újabb gazdasági mélypont

<p>A Fidesz szerint megmagyarázhatatlanok azok a nyilatkozatok, amellyel a kormány kommentálta, hogy a harmadik negyedévben a bruttó hazai termék mindössze egy százalékkal bővült, holott az uniós átlag ennek a háromszorosa. Varga Mihály, a legnagyobb ellenzéki párt szakpolitikusa szerint a Gyurcsány-kormány rossz gazdaságpolitikája vezetett idáig, a megoldást pedig egy új kormány jelentené.</p>

Az Ecostat és a KSH legfrissebb adatai szerint a GDP növekedése az idei év harmadik negyedévében mindössze egy százalék, a Fidesz szerint tehát újabb mélypontot ért el az ország. A pénzügyminiszter magyarázata szerint ennél már nem lehet rosszabb, de ezt már korábban is hallani lehetett - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Varga Mihály, a Fidesz szakpolitikusa. Közölte: a Gyurcsány-kormány éllovasból az Unió sereghajtójává tette Magyarországot. Ráadásul a számok azt mutatják, hogy az emberek élete jövőre is ugyanolyan rossz lesz, mint 2007-ben, bizonyos területeken pedig - mint az oktatás, vagy az egészségügy - még rosszabb. Varga Mihály úgy fogalmazott: a magyar gazdaság vonata az alagútban áll és nem látni az alagút végén a fényt.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a bruttó hazai termék bővülése az uniós átlag szerint 3 százalék, szemben a magyar 1 százalékkal. Vannak olyan országok is, ahol ez a szám 9 százalék felett van. Véleménye szerint ráadásul, hogyha nem úgy számolnak, hogy egyebek mellett a prostitúció becsült értéke is beleszámít, akkor 0 lenne a növekedés mértéke.

Az ellenzéki politikus kiemelte, hogy a GDP növekedése 2003-tól folyamatosan csökken. A tavalyi év utolsó negyedévében már ráadásul az uniós átlag alá került.

Varga Mihály szerint a rossz mutatók oka, hogy a kormány felelőtlen gazdaságpolitikát folytatott és hiteleket vett fel. Elmondása szerint a Gyurcsány-kormány hosszú évekre elzálogosította az országot, az elmúlt öt évben ugyanis megduplázódott, 16 milliárd euróra nőtt az államadósság. Varga Mihály szerint a megoldást az jelentené, ha a kormány változtatna a gazdaságpolitikán, mivel azonban ezt nem teszi meg, így új kormány kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!