Friss hírek

2007.11.07. 14:56

Felújították a margitszigeti zenélő kutat

<p>Csaknem 10 millió forintból újítatta fel a főváros a margitszigeti zenélő kutat, amelyet szerdán avattak fel. A 72 éves szerkezetet - amely a marosvásárhelyi muzsikáló Bodor-kút pontos mása - 10 évvel ezelőtt renoválták utoljára - tájékoztatta közleményében a Független Hírügynökséget a Főpolgármesteri Hivatal.</p>

Az 1997. évi felújítást, rekonstrukciót T. Papp Melinda építész tervei alapján végezték. A zenélő kútnál óránként felhangzó zeneműveket fennmaradt zenei töredékek alapján Csányi Attila zeneszerző állította össze.

A kutat az elmúlt 10 év alatt az intenzív igénybevétel, az időjárási viszonyok, a vandalizmus, a falfirkálás nagymértékben tönkretették. A kőlépcsők a fagy miatt károsodtak, a kovácsoltvas korlát balesetveszélyessé vált. Emiatt vált szükségessé a teljes külső felújítás, a vízellátás biztosítása és a zenélő szerkezet karbantartása. A helyreállítás magába foglalta a teljes homlokzat-felújítást, a felépítmény faoszlopainak rekonstrukcióját. A munkálatok összesen 9 millió 730 ezer forintba kerültek.

Az eredeti marosvásárhelyi kutat még az 1820-as években készítették Bodor Péter tervei alapján. A kupolában elhelyezett orgonasípok naponta háromszor szólaltak meg. A kutat 1839. december 8-án egy hóvihar lerombolta. Az elpusztult mechanizmust a millenniumi kiállítás idejére sem tudták helyreállítani. A marosvásárhelyi "csodakutat" 1911-ben lebontották, mivel egy hatalmas szélvihar teljesen megrongálta, alkatrészei tönkrementek és bonyolult szerkezetét már senki sem tudta megjavítani. A zenét szolgáltató orgonát 6 óránként automatikusan, a vízvezeték 15 m-es szintkülönbségében rejlő kinetikai energia működtette, a súlymotoros szerkezettel. Az orgona sípjain áramló levegőt egy programvezérlő henger szabályozta, ami nyomtalanul elpusztult, illetve eltűnt. Az eredetileg játszott dallamról emlék sem maradt fenn.

A Margitszigeten 1935-ben Páll Andor és Jankó Béla építészek rekonstruálták és építették fel a marosvásárhelyi muzsikáló Bodor-kút mását. Azonban a margitszigeti zenélő kutat is egy orkán tette tönkre. 1954-ben a háborús károkat helyrehozatták, majd 1997-ben teljesen felújították.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!