Friss hírek

2007.11.20. 12:36

Energetikai kérdésékeről tárgyalt Gyurcsány Ferenc Vilniusban

<p>A gázszállításról, az európai uniós ügyekről és a fehérorosz helyzetről tárgyalt Vilniusban kedden a magyar kormányfő a litván elnökkel. A zártkörű megbeszélésen Gyurcsány Ferenc és Valdas Adamkus ((e.: valdasz adamkusz)) azt vitatták meg, hogy milyen alternatív útvonalon lehet Nyugat-Európába juttatni az orosz földgázt. A politikusok egyetértettek abban, hogy szükség van a diverzifikációra, így biztosítva az EU ellátását. </p> <p>A magyar miniszterelnök kedden Litvániában kezdte meg 3 napos balti körútját. Látogatása elején az Antakalnis temetőben rótta le kegyeletét a litván függetlenség hőseinek emlékműve előtt. A koszorúzás után a litván elnökkel, majd a miniszterelnökkel találkozott a magyar kormányfő.</p>

Úgy kell dinamizálni a gazdaságot, hogy fennmaradjon a szolidaritás - jelentette ki a magyar kormányfő litván kollégájával folytatott megbeszélése után. Gyurcsány Ferenc kiemelte: szükség van a reformokra. A tárgyalásokon kiemelt helyen szerepelt az energetika: a politikusok egyetértettek abban, hogy az Európai Unió jó lehetőséget biztosít a fölmerülő nehézségek megoldására. Gediminas Kirkilas litván kormányfő kiemelte: noha Vilnius és Budapest kapcsolata rendkívül jó, számos területen tovább lehet mélyíteni a kapcsolatot.

Gyurcsány Ferenc délután találkozik a parlament elnökével, majd pedig előadást tart egy gazdasági fórumon. Ezután ellátogat Európai Bölcsészettudományi egyetemre, ahol rövid beszédet mond, majd találkozik az emigráns fehérorosz egyetem diákjaival.

A kormányfő a nap folyamán Észtországba utazik, ahol szerdán folytat tárgyalásokat észt kollégájával. A két ország oktatási, illetve külügyminisztériuma pedig egyezményeket ír alá. Tallinból Lettországba megy Gyurcsány Ferenc, onnan pedig a németországi Frankfurtba. A kormányfő pénteken ott tart előadást az Európai Bankügyi Kongresszuson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!