Friss hírek

2007.11.05. 18:01

Elfogadta az Országgyűlés a tavalyi zárszámadást

<p>Az Országgyűlés hétfőn este elfogadta a 2006-os költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot. Az indítványt beterjesztésekor igen erős kritikával illette azt az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amely leginkább a hiány mértékét kifogásolta. Az ellenzék döntő többsége nemmel voksolt hétfőn a javaslatra. </p> <p>Maga pénzügyminiszter is ellentmondásos évnek minősítette a költségvetés szempontjából a 2006-os esztendőt. Megállapítását leginkább azzal indokolta, hogy miközben a gazdaság jó pályára állt, az államháztartás hiánya lényegesen magasabb lett a vártnál. Az ÁSZ a tavalyi hiány kapcsán megjegyezte, hogy az a legmagasabb lett az Európai Unión belül.</p>

Az államháztartás hiánya 2199 milliárd Ft, a GDP 9,3 % volt 2006-ban. Ez ugyan a tavaly decemberben módosított költségvetésben rögzítettnél 13 milliárd forinttal kevesebb, de az eredetileg, még 2005 végén megszavazott GDP-arány 6,8 százalék volt. A központi költségvetés 1961,6 milliárd forintos hiánya pedig 40 milliárd forinttal még annál is több lett, mint amennyit 2006 decemberében a módosított költségvetési törvény rögzített. A társadalombiztosítási alapoknál a módosítás után 27 milliárdos megtakarítás keletkezett, de az eredetileg elfogadotthoz képest az alapok 99 milliárd forinttal lépték túl a tervezett hiányt.

Veres János a tervezettnél magasabb államháztartási hiányt részben azzal indokolta, hogy 2006 választási év volt. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a kormány az év második felében korrigált, megkezdte a reformokat az egyensúly megteremtése érdekében, új pályára állította a gazdaságot.

A 2006-os költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés 190 igen, 138 nem szavazat mellett fogadta el hétfőn, 1 képviselő tartózkodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!