Friss hírek

2007.11.05. 19:08

Egy-másért - ügy: megválasztották a parlamenti vizsgálóbizottság tagjait

<p>342 igen, 2 nem szavazat és 3 tartózkodás mellett megválasztotta hétfőn az Országgyűlés az Egymásért, Egy-másért Alapítvánnyal kapcsolatos vizsgálóbizottság tagjait. A fideszes Demeter Ervin a testület elnöke, az MSZP-s Tóth Károly pedig az alelnöke. Az MSZP-frakcióból Bárándy Gergely, Molnár Zsolt és Wiener György, a Fidesz-frakcióból Cser-Palkovics András és Horváth Zsolt dolgozik majd a bizottságban. Az SZDSZ Gulyás Józsefet, az MDF Csáky Andrást, a KDNP pedig Simicskó Istvánt jelölte tagnak.</p>

A tíztagú bizottság az alapítvány működésének nemzetbiztonsági kockázatait vizsgálja, valamint azt, vettek-e részt állami intézmények és szervezetek az alapítvány korrupciógyanús ügyeiben. Az Országgyűlés még a tavaszi ülésszakban, június végén döntött a vizsgálóbizottság felállításáról két fideszes képviselő, Navracsics Tibor és Demeter Ervin kezdeményezésére. A testület tisztségviselőiről és tagjairól már októberben határoztak volna, de a jelöltek nemzetbiztonsági átvilágítását csak mostanra fejezték be.

Az ügy előzménye, hogy Földesi-Szabó Lászlót, az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány kuratóriumi elnökét és munkatársait áprilisban előzetes letartóztatásba helyezték milliárdos áfa-csalás gyanúja miatt. Szilvásy György akkori kancelláriaminiszter április végén rendelt el vizsgálatot a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, azután, hogy a sajtóban megjelent: a Nemzetbiztonsági Hivatal több munkatársa is érintett lehet az alapítvány ügyében. A bíróság augusztusban megszüntette Földesi-Szabó László és négy társának előzetes letartóztatását. Lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el náluk. Földesi-Szabó László később újságíróknak azt mondta: el tudnak számolni minden pénzzel, alapítványnak nincs semmilyen kötődése a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz, a szervezet nem a hivatal fedőszerve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!