Friss hírek

2007.11.21. 12:08

Egy-másért-ügy: Meghallgatta a bizottság az ORFK és a VPOP vezetőjét

<p>Nagy János a vám- és pénzügyőrség országos parancsnokának, valamint Bencze József országos rendőrfőkapitánynak, a VPOP korábbi bűnügyi igazgatójának meghallgatásával folytatódott az "Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány" működésének nemzetbiztonsági kockázatát vizsgáló eseti bizottság munkája szerdán Budapesten.</p>

Az ülésen Nagy János és Bencze József ismertették az ügy részleteit és előzményeit is. Eszerint a Herba cégcsoport 2005 augusztus 15 és 2007 február 8 között összesen 175 szállítmányban 8500 tonna konzerv-élelmiszert szállított be a Távol-Keletről Magyarországra vámmentesen, ingyenes szétosztás címen. Ehhez képest azonban a konzerveket előbb egy svájci székhelyű, de Hongkongban bejegyzett céghez szállították, majd ez a cég adományozta azokat az Együtt Egymásért, Egy-másért alapítványak, amely pedig kezdeményezte a Herba csoportnál a konzervek kereskedelmi értékesítését.

A gyanú szerint tehát az érintett cégek kijátszották a vám- és áfa-szabályokat és ezzel csempészést követtek el összesen 1,3 milliárd forint kárt okozva, ebből egyébként 900 millió forintot a nyomozás során zároltak a Herba számláján.

Nagy János elmondta: a VPOP Központi Ellenőrzés Parancsnoksága 2006 végén egy ellenőrzés során vette észre a feltűnően gyakori és nagy értékű vámmentes behozatalt, majd a VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnoksága idén áprilisban rendelt el nyomozást, amely azóta is tart. Sőt azóta sikkasztás gyanújával is kiegészítették azt, mivel az alapítvány kuratóriumának elnöke - Földesi-Szabó László rendőrtiszt - nem tud elszámolni az alapítvány számlájáról a két év alatt felvett összesen 980 millió forinttal.

Bencze József arról is beszámolt, hogy Földesi-Szabó László rendőrtiszt egy másik ügyben 1999-ben kegyelmet kapott a köztársasági elnöktől, ezután 2002-ben vonult nyugdíjba, majd 2006-ban nyugalmazott ezredessé léptették elő. Az ügy további érdekessége, hogy Gyarmati György az alapítvány kuratóriumának tagja és Simon Ibolya az alapítvány jogtanácsosa is a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) munkatársai.

Nagy János szerdán nem tudott pontos választ adni arra a kérdésre, hogy hányszor esett szó pontosan az alapítványról a VPOP és az NBH szokásos egyeztetésein.
A VPOP vezetője egyébként elmondta: várhatóan január végére lezárulhat az ügyészséggel közösen folytatott nyomozás az ügyben.

Az eseti vizsgálóbizottságnak február 3-ig van ideje elkészíteni jelentését az ügyről. Addig várhatóan meghallgatják még Szilvásy György akkori kancelláriaminisztert, Galambos Lajost a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) akkori igazgatóját, Laborc Sándor jelenlegi megbízott igazgatót, Simon Ibolyát és Gyarmati Györgyöt, valamint Szilvásy György két testvérét Istvánt és Pétert, hogy kiderüljön milyen körülmények között kerültek kapcsolatba az alapítvánnyal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!