Friss hírek

2007.11.19. 05:29

Egy Csepp Világnap - 8 és fél ezren vettek részt a szűréseken

<p>Csaknem 8 és fél ezren vettek részt a vasárnapi ingyenes egészségnapon a fővárosi Syma Rendezvénycsarnokban. A Cukorbetegek Világnapjához kapcsolódóan az Egy Csepp Figyelem Alapítvány másodszor rendezte meg nagyszabású programját. A látogatók tizenötféle ingyenes szűrésen, például vércukorszint-, vérnyomás-, koleszterinszint mérésen, mobil EKG, lépésszámláló, testzsír-, szénmonoxid-, légzésfunkció mérésen vehettek részt.</p>

A tavalyi 7 ezer után idén 8 és fél ezren vettek részt a 2. Egy csepp világnapi méréseken - mondta a Független Hírügynökségnek az Egy Csepp Figyelem Alapítvány elnöke. Erős Antónia hozzátette: a 15-féle ingyenes szűrést többnyire gyermekes családok keresték fel.

Vércukorszűrést másfél ezren kértek. Itt előfordultak rendkívül magas értékek, olyanoknál is, akik nem is tudták, hogy cukorbetegek.

A vérnyomásmérésen is voltak kiugró értékek. Volt, akinél 200 körüli felső és 100 fölötti alsó értéket mértek. A jelentkezők szénmonoxid kilégzését is mérték. Ez elsősorban a dohányosoknál magas. Előfordult 20 feletti érték is, noha ez normális esetben nem haladja meg a 6-ot. A szervezők ugyan nem állíthattak fel pontos diagnózist, ám felhívták az emberek figyelmét egészségügyi problémáikra. Szükség esetén pedig háziorvoshoz küldték őket.

Az Egy csepp figyelem Alapítvány utolsó idei kampány decemberben indul. Ebben arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a cukorbetegség nem önmagában veszélyes, hanem a szövődményei miatt. Ez lehet vakság, agyvérzés, szívinfarktus, lábamputáció, vagy a férfiaknál merevedési probléma - tette hozzá Erős Antónia.

Jelenleg a világon 200-250 millió cukorbeteg él, Magyarországon pedig a lakosság 5-6 százalékát érinti a betegség. Itthon sokan vannak, akik nem is tudják, hogy betegek. A tapasztalatok szerint minden nyilvántartott cukorbetegre jut egy fel nem derített eset.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!