Friss hírek

2007.11.19. 11:59

Eddig 43 beruházási támogatást írt alá a GKM

<p>Egyedi kormánydöntésen alapuló befektetési támogatási szerződést eddig 43 külföldi vállalattal írt alá a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, amelynek összértéke több mint 85 milliárd forint - derült ki a GKM államtitkára, Garamhegyi Ábel háttérbeszélgetésén hétfőn. További 24 a szerződéskötés előtti szakaszban van.</p>

A dél-koreai Hankook gumiabroncsgyártó az utóbbi 15 év legnagyobb magyarországi befektetését hajtotta végre, ezért a legnagyobb összegű támogatást is kapja ehhez. A Hankook 131 milliárd forint értékű befektetéséhez a beruházási támogatás 15,8 milliárd forint, a leendő adókedvezmény maximum 10 milliárd forint lehet, de csak akkor, ha a gyár eléri az optimális nyereséget. Összesen 360 millió forint munkahely-teremtési támogatást kaphat, felnőttképzésre pedig 140 milliót számolhat el.

Az odaítélt támogatást három év alatt hívhatja le a Hankook, a GKM mindig utólag fizeti ki a megítélt tételeket, ha a cég teljesíti a szerződésben vállalt feltételeket. Ellenkező esetben a 10 éves úgynevezett monitoring idő alatt az állam kamatokkal visszaveheti a támogatást.

A Hankook beruházása egyébként már az idei második félévi össznemzetgazdasági beruházásokban is látszik, a termelés felfutása után pedig a teljes magyar exportban kimutatható lesz - mondta Garamhegyi.

A többi 42 szerződés esetében a beruházás értékéhez adott támogatás átlaga a Hankookénak körülbelül fele, 5-6 százalék - hangsúlyozta Garamhegyi Ábel. A támogatásnak szigorú feltételei vannak, s Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amelynek eddig mindegyik ilyen szerződését jóváhagyta Brüsszel - mondta az államtitkár. A beruházási támogatás egyébként törvényben rögzítetten alanyi jogon jár mindazon beruházóknak, amelyek teljesítik a feltételeket.

Az eddigi szerződések mindegyike megtérülhet 5 éven belül - jelentette ki Garamhegyi. A Független Hírügynökség kérdésére elmondta: van veszélye annak, hogy a zömében 5 éves úgynevezett monitoring időszak letelte után néhány cég - amikor már teljesítette vállalásait - máshová költözik. "A veszély azonban üzletileg kicsi, de minél többet piszkálják ezeket a nagyvállalatokat, annál reálisabb" - tette hozzá az államtitkár. Szerinte a Hankook körüli politikai vihar sok potenciális befektetőt elbizonytalanított, s elkezdett tárgyalásokat lassított le. A Hankook éppen azért hozta ide váratlanul Szlovákiából az üzletet, mert a szlovákok is elkövették azt a hibát, hogy a politika beavatkozott a beruházásba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!