Friss hírek

2007.11.20. 15:59

Demszky: Eljárási kódexben rögzítsék a rendőrök, hogyan kell bánni az újságírókkal a tüntetéseken

<p>Az eddigieknél részletesebb eljárási kódex kidolgozását kéri Demszky Gábor főpolgármester a rendőröktől - ebben annak kell szerepelnie, hogyan bánjanak a tüntetésekről tudósító újságírókkal az egyenruhások. A főpolgármester ezt annak kapcsán kérte, hogy egy hétvégi demonstrációról a sajtó két munkatársát is előállították. Demszky Gábort megdöbbentették a történtek.</p>

Demszky Gábor főpolgármester közleménye szerint megdöbbenéssel értesült arról, hogy a szombati be nem jelentett demonstrációról a tüntetők mellett két újságírót is előállítottak. Úgy tudja, hogy a sajtó munkatársait bilincsben szállították el, a rendőrkapitányságon pedig étlen-szomjan várakoztatták, még a családtagjaikat sem hívhatták fel telefonon.
A főpolgármester megítélése szerint a rendőri intézkedés nem állt arányban az elkövetett cselekménnyel, az sértette alkotmányos alapjogaikat, illetve a szólás- és sajtószabadság eszméjét.

A főpolgármester reméli, hogy a jövőben hasonló eset nem fog előfordulni, a budapesti rendőrség a szakma írott és íratlan szabályai szerint fog intézkedni. Azt javasolja ezentúl, hogy a rendőrség renoméjának megőrzése érdekében dolgozzon ki egy külön, az eddigieknél részletesebb és körültekintőbb eljárási kódexet "a demonstrációkon tudósító újságírók védelmében".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!