Friss hírek

2007.11.14. 14:22

Csütörtökön Füstmentes Világnap - 1879-en vállalták a füstmentes heteket

<p>1879 ember jelentkezett a "Hagyd abba és nyersz!" nyereményjátékra, vagyis ennyien vállalták azt, hogy öt hétig, a Szív Világnapjától, szeptember 26-tól, október 31-ig nem gyújtanak rá. A játék fődíját, egy 742 000 forint értékű kétszemélyes utazást csütörtökön, a "Ne gyújts rá" mozgalom Füstmentes Világnapján sorsolják ki. 742 000 forint éppen annyi, amennyibe egy dohányos párnak egy év alatt napi két doboz cigaretta elfüstölése kerül.</p>

A "Hagyd abba és nyersz" játék az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és a Lilly Hungária Kft.. "Elég! - Nők a dohányfüstmentes életért! - programjának része.
Azok, akik vállalták, hogy szeptember 26-tól, október 31-ig nem gyújtanak rá, egy 742 000 forint értékű kétszemélyes utazást, egy 371 000 forint értékű kétszemélyes wellness hétvégét, valamint három darab 20 000 forint értékű parfüm ajándékutalványt nyerhetnek. A díjakat csütörtökön, a Füstmentes Világnapon sorsolják ki.

Nemzetközi tapasztalatok szerint, akik négy hétig nem gyújtanak rá, azoknak legalább az egyharmada legalább egy évig nemdohányzó marad, és 16-18 százalékuk végleg leteszi a cigarettát.

Magyarországon a személyenkénti cigarettafogyasztás duplája a világátlagnak, vagyis fejenként több mint háromezer szál évente. Felmérések szerint a felnőttek 40%-a dohányzik, de ugyanez igaz már a 16 évesekre is. Tíz diákból hét már kipróbálta a cigarettázást, 17,7 százalékuk 10 éves kora előtt. A dohányos tanulók közül minden ötödik függő. A füst az óvodás korosztályt sem hagyja érintetlenül. Az ÁNTSZ Fővárosi Intézetének kiorábbi vizsgálata kimutatta, hogy a budapesti ovisok csaknem 40%-a passzív dohányos és minden második családban található dohányzó személy, akiknek háromnegyede rendszeresen vagy alkalmanként a gyerek jelenlétében is rágyújt.

A magukat dohányosnak valló felnőttek több mint 90 százaléka serdülőkorában kezdett füstölni.

Mindeközben Magyarországon minden ötödik haláleset a dohányzás számlájára írható. A füstöléssel összefüggő betegségek miatt évente kb. 28.000 ember hal meg, akik közül 2300 passzív dohányos. A 80-90 %-ban a dohányzással összefüggésben kialakuló tüdőrák és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) a 3-4. leggyakoribb halálok.

Számítások szerint 2004-ben Magyarország nemzeti össztermékének (GDP) 1,7%-át - körülbelül 350 milliárd forintot - vitt el a dohányzás, míg a dohánnyal kapcsolatos jövedéki adóból és áfából 256 milliárd forint bevétele volt a költségvetésnek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a világon jelenleg évente mintegy 3 millió ember hal meg a dohányzás miatt, és ez 2020-ra 10 millióra nőhet.

Az Európai Parlament által októberben elfogadott jelentés azt szorgalmazza, hogy két éven belül vezessenek be teljes körű dohányzási tilalmat minden zárt munkahelyen az Európai Unión belül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!