Friss hírek

2007.11.14. 09:26

Csütörtökön feloszlik a pakisztáni parlament

<p>Pakisztánban a rendkívüli állapot árnyékában csütörtök éjfélkor elindul az általános választás folyamata. Megbízatási idejének lejártával feloszlik a parlament, és ügyvivő kormány alakul, amely a január 9-i választásig irányítja majd az országot. Az ideiglenes kormányfő nevét csütörtökön jelentik be.</p>


Pervez Musarraf elnök november 3-án vezette be a szükségállapotot. A terrorszervezetek mozgolódására hivatkozott, de elemzők szerint inkább annak akarta elejét venni, hogy a legfelső bíróság érvénytelenítse elnökké való újraválasztását. Az is szerepet játszhatott, hogy nemrég önkéntes külföldi száműzetéséből hazatért a nagyon népszerű ellenzéki Benazir Bhutto, aki veszélyezteti Musarraf pozícióit.

A szükségállapot bevezetése miatt nemzetközi felháborodás láttán Musarraf elnök január 9-re parlamenti választást ígért. A pakisztáni elnököt bíráló külföldi országok viszont azt sürgetik, hogy a választás előtt Musarraf szüntesse be a rendkívüli állapotot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!