Friss hírek

2007.11.04. 16:14

Csád - szabadon engedtek a gyerekrablással vádolt európaiak közül 7-et

<p>Csádban vasárnap szabadon bocsátottak 3 francia újságírót és 4 spanyol légi kísérőt abból a 17 tagú európai csoportból, amelyet azzal vádoltak meg, hogy csádi gyerekeket akartak Franciaországba csempészni. A csádi bíróság akkor hozta ezt a döntést, amikor éppen az országba érkezett Nicolas Sarkozy francia államfő, hogy a 17 európai sorsáról tárgyaljon.</p>

Sarkozyt a repülőtéren fogadta Idriss Deby Itno csádi államfő, és rögtön megkezdődtek a megbeszélések az európai foglyokról.

A francia államfő várhatóan még vasárnap hazatér, és repülőgépén magával viszi a három francia újságírót. A 4 spanyol stewardess egy másik repülőgéppel megy Spanyolországba.

A csádi kisgyerekeket a Zoé Bárkája elnevezésű francia szeretetszolgálat próbálta Franciaországba vinni október 25-én repülőgéppel. A szervezet azt állítja, hogy árvákat próbált kimenekíteni a polgárháború sújtotta Darfúr térségéből, és a gyerekeket francia nevelőcsaládoknál helyezte volna el. De az ENSZ humanitárius hivatalai és a Vöröskereszt kételkedik ebben, és feltételezi, hogy a gyerekek többsége nem is árva.

A csádi hatóságok a 3 francia és 4 spanyol szabadon bocsátása után továbbra is fogva tartanak 10 európait: 6 franciát, akit emberrablás kísérletével vádolnak, továbbá 3 spanyolt és egy belgát, annak a repülőgépnek a személyzetéből, amely a gyerekeket szállította volna Franciaországba. Őket cinkossággal vádolják. A belga férfi a repülőgép 75 éves pilótája.

Az európai vádlottak 5-20 évi kényszermunkát kaphatnak Csádban, ha rájuk bizonyítják az emberrablást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!