Friss hírek

2007.11.16. 20:29

Budapesten tartja tavaszi ülését a Nobel-díjas klímaváltozási testület

<p>Jövőre Budapesten tartja tavaszi ülését az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC). Erről hivatalosan pénteki valenciai ülésén döntött a testület - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a környezetvédelmi és vízügyi tárca sajtóosztálya. Az idei Béke Nobel-díjat megosztva Al Gore egykori amerikai alelnök és az IPCC kapta megosztva.</p>

Az IPCC pénteki valenciai ülésén fogadta el negyedik átfogó értékelését az éghajlatváltozás veszélyeiről és az ezzel kapcsolatos teendőkről. A Béke Nobel-díjjal jutalmazott testületben az 1990-es évek óta a magyar szaktárca által delegált szakemberek is részt vesznek - áll a minisztérium közleményében.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület 1988-ban alakult, jelentései foglalkoznak például azzal, hogyan lehet csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását és felkészülni a környezeti változásokra. Az IPCC jelentéseinek elkészítésében több ezer szakember, tudós vesz részt: klimatológusok, oceanográfusok, ökológusok, szociológusok, közgazdászok és energetikai szakemberek. A szervezet a kormányok önkéntes befizetéseiből működik, ehhez - lehetőségeihez mérten - a magyar szaktárca is hozzájárul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!