Friss hírek

2007.11.20. 14:08

Betiltanák a szocialisták a környezetszennyező műanyag zacskókat

<p>Törvénymódosító javaslatot nyújt be a parlamentnek Oláh Lajos, az MSZP országos környezetvédelmi ügyvivője, amiben azt kezdeményezi, hogy az 1000 négyzetméternél nagyobb üzletekben tiltsák be a környezetszennyező műanyagzacskók használatát és csak biológiailag lebomló műanyag, papír vagy vászontáskákat lehessen adni.</p>

A statisztikai adatok szerint Magyarország naponta 1 millió 300 ezer szatyor kerül forgalomba, ezeket átlagosan 20 percig használjuk, a lebomlási idejük viszont 300-400 év - mondta a szocialista politikus keddi sajtótájékoztatóján.

A módosító javaslatot várhatóan decemberben nyújtja be a politikus az Országgyűlésnek és az elképzelések szerint 2009. januárjától lépne életbe a szigorítás. A javaslat szerint bő egy év múlva már minden olyan bolthálózatban betiltanák a környezetszennyező műanyagzacskók használatát, amelyeknek az összes kereskedelmi létesítményének együttes eladóterülete legalább 1000 négyzetméter.

Oláh Lajos a keddi sajtótájékoztatón példaként említette, hogy Angliában a boltok maguktól csökkentették a műanyagzacskók használatát, de Ruandában is például még a repülőgépen is elveszik az utasoktól a környezetszennyező táskákat mielőtt belépnének az országba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!