Friss hírek

2007.11.18. 11:21

Bálnára vadásznak a japánok, tiltakoznak a környezetvédők

<p>Elhagyta japán partjait egy bálnavadász flotta vasárnap. A hajósok a nyugati tiltakozás ellenére hosszúszárnyú bálnákra vadásznak a következő napokban a Déli-tengeren. Tokió szerint a ritka bálnákat már nem fenyegeti a kihalás veszélye, ezért lehet az állatokra vadászni. A japán flottát a Greenpeace környezetvédelmi szervezet hajója várja a nyílt vizeken. Az aktivisták megpróbálják megakadályozni a vadászatot, valamint videó felvételeket akarnak készíteni akciójukról, amit aztán a nyilvánosság elé tárnak.</p>

Az öthónapos út során a Déli-tengeren a bálnavadászok ötven hosszúszárnyú bálnát, ugyancsak ötven közönséges barázdás bálnát (amely a második legnagyobb testű állat a világon a kék bálnák után), valamint 850 kisebb testű bálnát akarnak fogni.

Nemzetközi moratórium tiltja a bálnavadászatot, a rendelkezésben azonban vannak kivételek: engedélyezik a bálnák befogását kutatási célokra. Erre hivatkozva Japán évente ezer bálnát öl le.

A hosszúszárnyú bálnák esetében a tiltás 1966 óta van érvényben, azóta ez az első, hogy japánok célba veszik őket. Azzal hárítanak, hogy a nyugatiak érzéketlenek a kultúrájukra. Nem titkolják ugyanakkor, hogy szeretik a bálnahúst.

A "Tengeri Pásztor" elnevezésű szervezet, amely a Greenpeace keményvonalas hajtása megígérte, hogy megzavarja a vadászatot.

A hosszúszárnyú bálnák híresek akrobatikus vízi mutatványaikról és komplex "dalukról": a hímek 10-20 percnyi hangsort "komponálnak", amelyet órákon át ismételgetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!