Friss hírek

2007.11.19. 14:36

Az SZDSZ a szólás- és sajtószabadságot félti

<p>A szabad demokraták a szólás- és a sajtószabadság megsértését vetik fel annak kapcsán, hogy szombaton egy budapesti be nem jelentett demonstráció helyszínéről a rendőrök két újságírót is előállítottak. Az igazságügyi miniszter a liberális érveléssel nem ért egyet.</p>

Hétfőn a parlamentben Gusztos Péter (SZDSZ) a szombati történések kapcsán vetette fel, hogy vajon helyes-e munkájukat végző újságírókat előállítani egy tüntetésről, még akkor is, ha a demonstráció jogellenesen zajlott. A politikus szerint ez sérti a szólás- és sajtószabadságot.

Az SZDSZ korábban közleményt adott ki, amelyben egyetértett azzal, hogy a rendőrség feloszlatta a törvénytelen és be nem jelentett tüntetést, de helytelenítette, hogy munkájukat végző újságírókat is előállítottak.

Takács Albert igazságügyi tárcavezető válaszában a felvetéssel nem értett egyet. Szerinte nem tolerálható, hogy egy be nem jelentett tüntetésen az újságírók a rendőri felszólítás ellenére sem hagyják el a helyszínt arra hivatkozva, hogy tájékoztatási kötelezettségüknek tesznek eleget. A miniszter biztos abban, hogy a rendőrök jogszerűn jártak el a két újságíró előállítása kapcsán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!