Friss hírek

2007.11.16. 19:52

Az épületek akár évekig maradhatnak a határnyitás után is - RTL Klub

<p>Várhatóan csak évek múlva tűnhetnek el a szlovák, szlovén és osztrák határszakaszon álló felesleges épületek - hangzott az RTL Klub Híradójában. Az összességében 1100 kilométernyi szakaszon, a határátkelőhelyeken álló épületek azért válnak feleslegessé, mert december 21-én Magyarország csatlakozik a schengeni övezethez.</p>

Karácsonykor már az érintett határokon ugyanúgy lehet majd áthaladni, mint például a német-francia határon, ahol csak táblák jelzik az országhatárokat. Igaz, Magyarországon egyelőre csak a sorompókat szerelik le és a járdaszigeteket bontják el. Az épületek és más berendezések hasznosításáról ugyanis még folynak a tárgyalások - mondta Sipos Jenő, a Vám És Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának a szóvivője. Így az épületek akár még évekig a helyükön állhatnak, de valószínűleg a többségüket lebontják majd.

A felszabaduló határőrök közül várhatóan senkit nem küldenek el - ezt ígérte korábban a rendészeti miniszter. Aki például eddig útlevélkezelő volt Hegyeshalomnál, Győrben, vagy Mosonmagyaróváron valamilyen más rendészeti feladatot kap majd a rendőrség kötelékében - mondta Orodán Sándor, a határőrség szóvivője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!