Friss hírek

2007.11.15. 13:14

Az életmentő kártya tulajdonosa magával hordhatná egészségügyi adatait

<p>Életmentő Egészségügyi Kártya bevezetését szorgalmazza a Kor Kontroll Társaság (KKT), amely segítene abban, hogy baleset vagy például agyvérzés esetén az orvosok akkor is megfelelő információkat kapjanak, ha a kártya tulajdonosa eszméletlen állapotba kerül - mondta a Független Hírügynökségnek B. Király Györgyi, a KKT elnöke csütörtökön.</p>

Az Életmentő Egészségügyi Kártya tartalmazná például a tulajdonos vércsoportját, krónikus betegségeit, allergiáit, azt, hogy milyen gyógyszerekre érzékeny. Ezen kívül szintén tájékoztatna arról, hogy a kártya tulajdonosa hozzájárul-e a vérátömlesztéshez, esetleges halála esetén szerveit felajánlja-e.

A háziorvosoknak jelentős szerepük lenne az akcióban, mert az Életmentő Egészségügyi Kártya tulajdonosainak adatait ők rögzítenék, és ők továbbítanák egy számítógépes rendszerbe, ahol az információkat tárolnák - mondta az elnök. Az orvos vagy a mentős a kártyán lévő kódszám és ingyen hívható telefonszám segítségével kérhetné le ebből a rendszerből a kártya tulajdonosának adatait.

B. Király Györgyi elmondta: Mindezek az adatok valóban életmentők lehetnek, hiszen például egy agyvérzés, szívinfarktus, vagy baleset esetén sokszor a mentősöknek illetve a kórházak sürgősségi osztályain dolgozó orvosoknak úgy kell dönteniük a terápiáról, hogy a fenti adatokat nem tudják megkérdezni az eszméletét vesztett betegtől. Ezért is üdvözlendő, hogy a társaság akciójához csatlakozott a mentőszolgálat és a kórházszövetség, valamint a háziorvosokat tömörítő Országos Alapellátási Intézet - tette hozzá.
Nyugaton már léteznek olyan egészségügyi kártyák, amelyek digitálisan magukban hordozzák az életmentő adatokat, Magyarországon azonban ez még nem megoldható - mondta kérdésre válaszolta a KKT elnöke. Hozzátette: Főleg azért nem, mert az ilyen kártyák leolvasásához szükség lenne egy-egy készülékre valamennyi mentőautóban és valamennyi kórház sürgősségi osztályán. Egy ilyen beruházásnak pedig óriási a költsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!