Friss hírek

2007.11.14. 11:12

Angela Merkel kapja 2008-ban a Nagy Károly-díjat

<p>Az európai egység megteremtése terén kifejtett munkájáért Angela Merkel német kancellár kapja jövőre az 1950-ben alapított Nagy Károly-díjat. A kitüntetés odaítélésekor a díjkiosztó bizottság hangsúlyozta, hogy Merkel kiváltképpen az európai alkotmány elfogadása terén fejtett ki példamutató erőfeszítéseket, amikor 2007 első felében Németország töltötte be az Európai Unió soros elnökségét.</p>

Az évente kiosztott díjat ezúttal is Nagy Károly városában, Aachenban adják át, Krisztus mennybemenetele napján, ami jövőre május 1-ére esik. Nagy Károly 768 és 814 között élt, birodalma az Elbától az Ebro folyóig terjedt ki.

Idén az EU külügyi megbízottját, a spanyol Javier Solanat tüntették ki a díjjal. Eddig két magyar részesült a kitüntetésben: 1990-ben Horn Gyula, majd 2001-ben Konrád György. Az első díjazott a Páneurópa Mozgalom alapítója, az osztrák Coudenhove-Kalergi volt 1950-ben.

Az erkölcsi elismerésen túl a díjhoz egy emlékérem, egy oklevél és 5 ezer euró is jár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!